Apple, acuzată în Franța de abuz de poziție dominantă și gestionare incorectă a datelor personale

Apple se confruntă cu probleme legate de folosirea datelor utilizatorilor în scopuri comerciale. Gigantul american a primit o plângere din partea CNIL – agenția franceză pentru protecția datelor –  în care mai este acuzat, printre altele, că și-a abuzat poziția dominantă pentru a impune condiții netransparente pentru utilizatori.

Oficialii francezi au luat în vizor magazinul de aplicații al companiei, ai cărui termeni de utilizare impun un regim nedrept pentru utilizatori. Conform Bloomberg, CNIL a declarat că acuză Apple „de abuz de poziție dominantă prin punerea în aplicare a unor condiții discriminatorii, lipsite de obiectivitate și netransparente de utilizare a datelor utilizatorilor în scopuri publicitare”.

Apple mai are câteva anchete pe rol în Europa, majoritatea fiind legate de anumite practici neconcurențiale. În Germania, compania a fost acuzată, anul trecut, că stabilește termeni și condiții de utilizare prin care își favorizează propriile servicii. La nivel european, Uniunea Europeană investighează cum a afectat Apple industria streamingului de muzică din cauza insistenței de a face orice tranzacții prin Apple Pay. Autoritățile europene spun că prin asta, utilizatorii nu puteau fi înștiințați de anumite oferte pe care serviciile de streaming de muzică le aveau.

Acest tip de anchete sunt de lungă perioadă și, probabil, o să continue să se desfășoare în fundal, fie până Apple ajunge la o înțelegere cu autoritățile, fie până când amenda este stabilită și trebuie plătită. Autoritățile europene de reglementare a folosirii datelor personale iau în serios derapajele Big Tech, lucru dovedit de mulțimea de investigații la activ, pe care marile companii din tech le au în UE.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri