Cele mai bune aplicații pentru jurnalism mobil

Ne-am luat adio de mult timp de la tehnologiile incomode, de mari dimensiuni, costisitoare, cu ajutorul cărora se produceau reportajele, articolele și anchetele jurnalistice. Astăzi, doar cu ajutorul unui smartphone, oricine poate crea un material de presă de calitate, dacă are unele cunoștințe tehnnice și jurnalistice. Cheia o reprezintă aplicațiile ce pot fi instalate pe dispozitiv și care prelungesc capacitățile telefonului.

Robb Montgomery a realizat un top 12 al celor mai bune aplicații pentru jurnalism mobil. Robb este director la Smart Film School și formator în jurnalism pentru numeroase organizații. Majoritatea aplicațiilor sugerate de el sunt pentru iPhone, dar veți găsi în listă și câteva aplicații care rulează pe Android. Oricum, există o mulțime de aplicații utile în lume, deci sigur veți găsi ce vă interesează, după o scurtă căutare online.

Iată cele mai interesante aplicații sugerate de Robb.


DoubleTake (iOS / gratuită)

Această aplicație activează atât camera foto/video de pe față, cât și pe cea de pe spatele telefonului, astfel încât să filmați din ambele unghiuri. Puteți folosi filmările pentru a realiza un montaj mai dinamic, dar și pentru a-l implica pe spectator în procedurile jurnalistice de colectare a informațiilor. Aplicația are opțiuni precum imagine-în-imagine (PiP) și ecran împărțit (split screen).


VN Video Editor (iOS / Android / gratuită)

Acest editor video are toate opțiunile pe care le regăsiți și în alte programe de acest tip: taie și scurtează clipurile, face fundalul neclar, adaugă muzică, pot fi inserate mai multe piste audio/video, ecran verde, efecte vizuale. Cu această aplicație, se pot edita pe  mobil sau pe tabletă clipuri pentru platformele sociale sau pentru încorporare în site-uri.


Filmic Pro (iOS / Android / 15-17 dolari)

Aplicația deblochează unele capacități ale camerelor foto/video de pe mobil și creează filmări de calitate cinematografică. Vei avea filmări cu un contrast mai bun, cu stabilizare a imginii îmbunătățită, cu urmărire a subiectului din cadru, cu sunet captat cu exactitate. Aplicația a fost folosită în cinematografie, în cadrul unor producții precum „Unsane & High Flying Bird” de Steven Soderbergh și „Tangerine” de Sean Baker.


All Trails (iOS / Android / gratuită)

AllTrails are cea mai mare colecție de hărți cu trasee detaliate, administrate manual. Jurnalistul poate adăuga la articolul său traseul detaliat, hărțile zonelor parcurse și alte informații topografice. În varianta Pro, oricare dintre cele peste 100.000 de hărți poate fi descărcată și consultată offline, poți primi indicații chiar și fără acces la Internet, se fac cópii de rezervă automate etc.


Clips (iOS / gratuită)

Această aplicație de creat clipuri și animații poate ajuta jurnaliștii să-și suplimenteze articolele cu elemente multimedia. Cu doar câteva click-uri și opțiuni, creezi clipuri orizontale sau verticale, cu efecte vizuale, filtre artistice, muzică dinamică, text animat, emoji-uri și stickere și altele. Poți conecta telefonul la o tastatură, un mouse sau un trackpad, ca să creezi mai rapid ceva în aplicație.

Foto: Wikimedia, CC BY-SA

George Hari Popescu:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri