Antivacciniștii folosesc 🥕 pentru a evita sancțiunile rețelelor de socializare

Utilizatorii rețelelor de socializare au o relație ciudată cu emoticoanele cu fructe și legume. De exemplu, 🍆 și 🍑 sunt folosite într-o serie de contexte pentru a descrie părți ale corpului uman, în timp ce versiunea emoji a legumei pe care o iubim cu toții, 🥔, este utilizată pentru a insulta oamenii.

Și dacă tot suntem la subiectul salatelor digitale, un alt emoji a fost folosit altfel decât pentru a-și înlocui propria semnificație. Antivacciniștii de pe Facebook au găsit o modalitate de a-și răspândi mesajele fără a fi detectați de rețeaua de socializare, folosind emoji-ul 🥕.

Exemplu de grup Facebook unde cuvântul „vaccin” este înlocuit de emoji-ul cu morcov. Text: „Toată lumea are povești și experiențe despre 🥕. Acum puteți să vă împărășiți poveștile în acest grup despre pericolele 🥕”. Sursa foto: BBC

Știrea a fost raportată pentru prima dată de BBC, care spune că emoji-ul a fost folosit pentru a înlocui cuvântul „vaccin” în postările despre oameni care au fost răniți sau uciși de vaccinuri.

Unul dintre aceste grupuri, care a fost închis de Facebook după ce a fost alertat de BBC, dar care a reapărut ulterior, afirmă în mod explicit că „se vor folosi cuvinte de cod pentru orice”: „nu folosiți niciodată cuvântul cu c, cuvântul cu v sau cuvântul cu b”, adaugă acesta, referindu-se la covid, vaccin și booster.

Alte emoticoane folosite în grupurile antivaxx sunt 🍺 pentru rapel sau 🍎 pentru vaccinarea copiilor.

Facebook eșuează din nou

Facebook a fost mult timp sub observație în ceea ce privește practicile sale de moderare și se pare că utilizarea emoticoanelor este una dintre cele mai simple și mai eficiente modalități de a evita regulile platformei. De ce? Pentru că algoritmul Facebook ia în considerare doar textele, nu și imaginile.

Și nu este singura platformă care are această problemă. Recent, atât Facebook, cât și Twitter au fost criticate după ce trolii de pe internet au postat emoji-uri cu maimuțe și banane ca gesturi rasiste, folosind imagini asociate adesea cu stereotipuri rasiste despre persoanele de culoare.

Problema este că inteligența artificială evoluează învățând din cărți, articole științifice, site-uri web și chiar din Wikipedia, dar aceste texte conțin rareori emoticoane. Practic, sistemul pur și simplu nu este conștient că există mai multe modalități de comunicare decât doar prin cuvinte, fie ele rostite sau scrise.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri