Angajata Google care se opunea unui contract cu Israel, forțată să părăsească compania

O angajată a Google acuză compania că a forțat-o să demisioneze după ce și-a făcut publice nemulțumirile cu privire la un proiect secret care ar urma să ajute forțele armate din Israel.

Ariel Koren, manager în departamentul de marketing, a spus că Google i-a prezentat un ultimatum: fie se mută la sediul din São Paulo, fie va fi demisă. Fără să existe o motivare pentru această mutare în Brazilia, Koren a depus plângeri la departamentul de resurse umane și la instituția federală americană care se ocupă de relațiile de muncă. Conform The New York Times, nici departamentul HR al Google și nici autoriățile nu au găsit nereguli, însă Koren își menține poziția și acuză compania de constrângere.

Într-un interviu acordat Gizmodo, ea spune că retalierea a venit pe fondul petițiilor sale (semnate de alți 800 de angajați) care cereau sistarea, așa-numitul, Proiect Nimbus. Google oferă foarte puține detalii publice despre acesta, însă fosta angajată spune că Nimbus este menit să ajute armata din Israel, oferind instrumente de inteligență artificială și alte servicii informatice. Proiectul este desfășurat în parteneriat cu Amazon și se ridică la valoarea de 1.2 miliarde de dolari.

Principala nemulțumire este că Nimbus încalcă propriile norme etice ale Google cu privire la inteligența artificială, care afirmă (printre altele) că orice măsură care poate răni oameni nu este acceptabilă.

[Nimbus] are potențialul de a extinde modelul israelian de supraveghere, profilare rasială și alte forme de încălcare a drepturilor omului cu ajutorul tehnologiei. În loc să-i asculte pe angajații care doresc ca Google să respecte principiile sale etice, Google urmărește în mod agresiv contracte militare și elimină vocile angajaților săi printr-un model de reducere la tăcere și represalii împotriva mea și a multor altora”, a spus Koren pentru Gizmodo.

Google, însă, se apară și spune că Nimbus este destinat sectorului civil, nu forțelor armate.

Proiectul include punerea la dispoziția agențiilor guvernamentale a platformei Google Cloud pentru sarcini de lucru zilnice, cum ar fi finanțele, asistența medicală, transporturile și educația, dar nu se adresează sarcinilor de lucru sensibile sau clasificate”, a spus un purtător de cuvânt al companiei.

The New York Times afirmă că Google a fost găsită vinovată de concedierea ilegală a doi angajați în trecut, în contextul în care istoricul de concedieri forțate este chiar mai lung. Cel puțin cinci angajați au acuzat compania că i-au constrâns să plece după ce au criticat anumite practici.

Pe lângă acest contract militar, Koren spune că Google reduce la tăcere vocile palestiniene sau anti-Israel, acuzând de antisemitism orice angajat care denunță crimele Israelului din Cisiordania sau Fâșia Gaza.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri