Sociologul și profesorul Andrei Țăranu explică, în exclusivitate pentru MediaStandard.ro, de ce nu poate scăpa PSD de ”gravul handicap pe care-l are în mediul online”.
De asemenea, Țăranu avertizează că amenințările lui Liviu Dragnea la adresa presei independente și a rețelelor de socializare sunt preluate chiar de la Vladimir Putin, care le-a pus cu ”succes” în practică, fiind urmat de Viktor Orban, cu aceleași efecte: distrugerea premeditată a unor instituții media incomode și independente.
O imposibilitate
”PSD nu are nicio șansă să scape de gravul handicap pe care-l are în mediul online, în special pe Facebook și pe alte rețele de socializare. PSD și-a alienat potențialii susținători. Persoanele care sunt active în mediul online au între 16 și 40 de ani, majoritatea locuiesc în mediul urban sau în mediul urban mare și au acces la un alt tip de informații – bunăoară, la informațiile de pe internet. În mediul online s-a instaurat ‹rușinea› de a fi votant PSD. Pe Facebook, PSD, Dragnea și Dăncilă au ajuns cuvinte defăimătoare. Cine e de acord cu Dragnea este din prima pus la index. Și situația aceasta e una generală, întrucât 90% dintre rețelele de socializare sunt anti-PSD. Realitatea este că PSD-ului îi este imposibil să-și repare acest mare handicap.
Sub lupa UE
Din pricina acestei neputințe au apărut și recentele amenințări lansate de Liviu Dragnea la adresa unor site-uri media independente și a Facebook-ului, pe care ar vrea să-l controleze și să-l limiteze drastic. Este posibil ca, până la urmă, Dragnea să dea înapoi și să nu își pună în aplicare planurile, întrucât presiunile Uniunii Europene la adresa României sunt foarte puternice în acest moment, iar libertatea presei este esențială în orice democrație. Odată cu președinția românească a Consiliului UE, oficialii de la Bruxelles se vor uita la țara noastră ca prin lupă, timp de șase luni, mai cu seamă după recentele contre.
O metodă brevetată de Putin
Să nu uităm că amenințarea cu verificarea finanțării anumitor site-uri e preluată din Federația Rusă – exact asta a făcut Vladimir Putin, în campania electorală din urmă cu cinci ani, iar efectul a fost dezastruos: jumătate din instituțiile media independente au sucombat. Instituțiile respective au fost catalogate ‹trădătoare› și ‹sorosiste›, iar ANAF-ul rusesc s-a ocupat de restul. În urmă cu trei ani, Viktor Orban a făcut același lucru în Ungaria, reușind să scoată de pe piață unul dintre cele mai mari ziare ale țării – la fel ca Putin, Orban a invocat tot motive de factură economică”, a declarat Andrei Țăranu, în exclusivitate pentru MediaStandard.ro.
Leave a Comment