Alo, talibanii? O jurnalistă de origine afgană a fost sunată în direct de purtătorul de cuvânt al talibanilor

Telefonul personal al jurnalistei BBC Yalda Hakim, de origine afgană, a sunat în direct, când aceasta ținea un alt interviu. La capătul celălalt erau talibanii – purtătorul de cuvânt al acestora, mai precis.

Hakim, care a câștigat Premiul Națiunilor Unite pentru Pace în mass-media în 2009, le-a pus pe Suhail Shaheen pe speaker și a inițiat cu acesta un dialog cu privire la intențiile noii puteri de la Kabul, conform Hotnews.

„OK, îl avem pe purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen. Domnule Shaheen, mă puteți auzi?”, a spus jurnalista.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a vorbit despre intențiile acestora de a restabili pacea în Afganistanul măcinat de război, dar a asigurat și publicul internațional că afganii sunt „în siguranță”. Totuși, Shaheen a refuzat să spună clar dacă vor mai exista scene de violență extremă cu execuții și amputări publice, așa cum s-a întâmplat ultima oară când au fost la putere.

„Nu pot spune acum, asta depinde de judecătorii și de legi. Judecătorii vor fi numiți în conformitate cu legea viitorului guvern”, a spus el, făcând referire la legea Sharia, o interpretare extremă a religiei islamiste.

Ulterior, cei doi s-au contrazis cu privire la drepturile femeilor. În timp ce Suhail Shaheen a afirmat că femeile vor avea dreptul la educație, jurnalista BBC de origine afgană l-a informat că femeile din Herat i-au povestit că „atunci când au ajuns ieri la porțile universității lor, luptătorii talibani le-au spus să plece”.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri