Agence France-Presse (AFP) a decis să acționeze X – fosta Twitter – în judecată din cauza unor neînțelegeri legate de remunerația pe care agenția de știri ar trebui s-o primească din partea platformei. Plângerea este făcută în baza unei legi adoptată în Franța încă din 2019, care obligă marile platforme online să negocieze contracte cu publicațiile de presă.
Cunoscută ca ”drepturi de vecinătate” legea impune anumite condiții, pe care, conform Reuters, AFP a semnalat că platforma condusă de Elon Musk refuză să îndeplinească.
„Agence France-Presse și-a exprimat îngrijorarea cu privire la refuzul clar al Twitter (recent rebranduit sub numele de „X”) de a intra în discuții privind punerea în aplicare a drepturilor de vecinătate pentru presă”, a declarat agenția de presă.
Google a făcut o mișcare similară, refuzând să negocieze sumele de remunerație cu publicațiile. În 2021 a renunțat la această atitudine și a încheiat contracte cu majoritatea agențiilor de presă importante din Franța, după ce a trebuit să plătească o amendă de 500 de milioane de euro.
Elon Musk pare să nu fie conștient de implicațiile legale pe care refuzul X de a negocia cu AFP le are. Într-un comentariu legată de plângere, miliardarul s-a arătat deranjat de cererea AFP.
„Este ciudat. Vor ca noi să le plătim pentru traficul către site-ul lor, unde ei obțin venituri din publicitate, iar noi nu!?”, a scris Musk.
Dacă o lege menită să normalizeze relația dintre Big Tech și publicațiile de presă par ciudate pentru, o să fie interesant ce reacție are Elon pentru regulile DSA ale Uniunii Europene, care vor reglementa marile platforme online inclusiv la modul în care își moderează conținutul. DSA urmează să intre în vigoare la finalul acestei luni, motiv pentru care oficialii europeni sunt de părere că platforma condusă de miliardar nu este pregătită să respecte setul de legi.
Leave a Comment