TikTok riscă să fie interzisă în Statele Unite ale Americii dacă nu vinde stocurile deținute de ByteDance, compania-mamă din China.
Comitetul pentru Investiții Străine din SUA (CFIUS), o agenție federală care se ocupă de securitatea națională, este instituția care a cerut interzicerea aplicației dacă ruptura de ByteDance nu se întâmplă. Cerința nu este una nouă, ci un subiect asupra căruia autoritățile americane au insistat constant– în ciuda promisiunilor și angajamentelor pe care TikTok le-a prezentat în cadrul negocierilor.
TikTok nu este mulțumită de solicitarea autorităților americane și spune că o posibilă despărțire de compania-mamă nu rezolvă riscurile la adresa securității.
„În cazul în care obiectivul este protejarea securității naționale, divizarea [de ByteDance – n.r] nu rezolvă problema: o schimbare de acționariat nu ar impune noi restricții privind transferurile de date sau accesul la acestea”, a declarat un purtător de cuvânt al platformei, citat de The Wall Street Journal.
La fel ca în cazul planului european, TikTok a promis că se va supune unor măsuri de supraveghere din partea unei companii terțe (Oracle, în SUA), servere pe teritoriul american și rapoarte către guvern. Niciuna dintre aceste promisiuni nu pare să fii înduplecat administrația prezidențială a SUA. Surse politice, citate de WSJ, spun că Partidul Republican a făcut presiuni asupra cabinetului lui Biden și a cerut ca agențiile federale să aibă o poziție fermă cu privire la TikTok.
Cerința autorităților vine cu o săptămână înainte de mărturia din Congres a directorului executiv al TikTok, Shou Zi Chew. Acesta a decis în mod voluntar să se prezinte în fața Comisiei pentru energie și comerț, unde va da explicații cu privire la siguranța utilizatorilor și a posibilei interferențe din partea Beijingului. Dacă s-a dorit o demonstrație de forță înainte acestei audieri, administrația prezidențială a reușit să pună presiune suplimentară pe umerii companiei, chiar dacă următorii pași de-aici încolo sunt neclari.
WSJ citează surse din cadrul negocierilor care afirmă că „o hotărâre în acest caz este la luni distanță”, iar mărturia din Congres a șefului TikTok este atent urmărită.
Oricare va fi deznodământul, decizia pe care guvernul american o va lua se va dovedi una foarte importantă, care va crea un precedent. Forțarea unei companii tech să se despartă de firma-mamă din rațiuni de securitate națională ar putea să influențeze viitoarele politici din domeniul tech.
Leave a Comment