Acordul ce viza cumpărarea TikTok cu o majoritate americană a fost amânat după ce China a refuzat orice ofertă, nemulțumită de taxale vamale anunțate de Donald Trump. O înțelegere ar fi fost agreată miercurea trecută, 2 aprilie, însă negocierile au fost oprite în urma războiului comercial început de administrația Trump.
Mai exact, acordul prevedea ca Oracle să fie în fruntea unui grup de investitori americani, iar ByteDance să primească 20% din noua companie, conform unor surse citate de The Verge. Algoritmul ar fi fost licențiat din China (și nu refăcut de la zero cum ar trebui, dacă se dorește o rupere adevărată de presupusa influență a Beijingului), însă totul a fost anulat după ce China a obiectat tarifele SUA.
Fără acordul guvernului chinez, TikTok nu poate fi vândută. Deși la finalul lunii martie Donald Trump spunea foarte încrezător că e dispus să ofere Chinei o serie de reduceri a tarifelor pentru a grăbi finalizarea achiziției TikTok, acest lucru clar nu s-a întâmplat.
Pentru a evita (din nou) o suspendare a platformei de social media, Trump a mai oferit TikTok alte 75 de zile de grație, ceea ce, în esență, înseamnă doar că Departamentul de Justiție nu va lua nicio acțiune împotriva companiei. În continuare, extensiile oferite de președintele SUA nu au vreo bază legală – potrivit legii, TikTok este suspendată.
După ce a semnat noua extensie, Trump a oferit o mică explicație pentru prăbușirea acordului, însă nu a intrat în detalii și a lăsat de înțeles că negocierile vor continua în viitor.
„Tranzacția necesită mai multă muncă pentru a se asigura semnarea tuturor aprobărilor necesare. Sperăm să continuăm să lucrăm cu bună credință cu China, care, din câte am înțeles, nu este foarte încântată de tarifele noastre reciproce”, a explicat Donald Trump pe platforma sa socială, Truth, conform Reuters.
E greu de crezut că orice negociere de acum încolo va fi purtată fără ca taxale și restricțiile comerciale să nu fie discutate. Încă de când a preluat noul mandat de președinte, Donald Trump s-a folosit de TikTok pentru a arunca lovituri, fie politice sau economice, Chinei. Strategia, însă, pare să fii avut efectul advers, iar acum lucrurile sunt într-o situație chiar mai proastă decât pe 19 ianuarie, ziua în care TikTok a fost oficial suspendată pe teritoriul SUA.
Leave a Comment