A început procesul antitrust al Departamentului de Justiție din SUA împotriva Google

În SUA a început unul dintre cele mai importante procese din domeniul tehnologie. Guvernul american, prin Departamentul de Justiție, acuză Google de monopol cu privire la motorul său de căutare.

Acuzațiile DOJ au primit undă verde pentru a ajunge în acest stadiu încă de luna trecută, când o instanță a fost de acord cu dovezile prezentate de procurori, printre care se numără contractele exclusive pe care Google le-a încheiat, de-a lungul timpului, cu Apple și Mozilla. Înțelegere prevedea ca motorul de căutare al Google să fie motorul implicit de pe serviciile celor două companii.

Conform Axios, Google a încercat să se apere și a spus că acest tip de contract este esențial pentru comptetiție, lucru atacat de DOJ, care a subliniat că înțelegerile erau dictate de condițiile impuse de Google. Rivalii din piață au rămas, în consecință, fără posibilitatea de a concura în mod real cu gigantul tech.

[Serviciile] implicite sunt puternice, anvergura contează, iar Google a menținut ilegal un monopol timp de mai bine de un deceniu”, a declarat avocatul DOJ,  Kenneth Dintzer, citat de Reuters.

Această situație, a continuat Dintzer, a făcut ca Google să-și inoveze serviciile mai puțin și să ignore problemele de securitate a datelor personale, lucru luat foarte în serios de alte motoare de căutare de pe piață, precum DuckDuckGo.

Procesul se va întinde pe durata a 10 săptămâni și se va desfășura în două faze. În prima, judecătorul va trebui să stabilească dacă Google este vinovată de monopol; dacă acest lucru se va întâmpla, atunci începe faza a două când se va hotărî cum va rezolva gigantul tech această problemă.

Întregul sector tech este cu ochii pe acest proces, mai ales că acesta marchează cea mai importantă acțiune juridică din SUA din ultimii ani împotriva unei companii Big Tech. Presa americană spune că ultimul caz antitrust de această anvergură a fost în 1998, când Microsoft a fost acuzată de monopol pe piața de computere.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri