Crește bilanțul jurnaliștilor uciși în Gaza: 115 lucrători media au murit
Pe măsură ce conflictul dintre Israel și Hamas nu dă semnele că s-ar apropia de final, numărul civililor uciși în operațiunile din Fâșia Gaza crește. Printre aceștia se numără și jurnaliștii, care își pun viața în pericol pentru a relata lumii întregi suferința din acea regiune.
Conform datelor colectate de organizatia Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, până la data de 21 august, au fost înregistrate 115 de decese confirmate în rândul lucrătorilor media. Dintre aceștia, 110 erau palestinieni, doi israelieni și trei libanezi.
Mai mult, 33 jurnaliști au fost răniți, 2 jurnaliști au fost dați dispăruți, iar 52 de jurnaliști au fost arestați de forțele israeliene. Au fost înregistrate și un număr mare de agresiuni, amenințări, atacuri cibernetice, cenzură și chiar uciderea unor membri ai familiei lucrătorilor media din regiune.
CPJ investighează, de asemenea, numeroase rapoarte neconfirmate despre alți jurnaliști uciși, dispăruți, reținuți, răniți sau amenințați, precum și despre deteriorarea birourilor de presă și a locuințelor jurnaliștilor. Datele sunt colectate de organizație prin intermediul surselor regionale și nu vor fi incluse pe lista oficială a CPJ până la confirmarea clară a acestor informații.
Nu este clar dacă toți acești jurnaliști relatau conflictul în momentul morții lor, dar CPJ i-a inclus în numărătoare pe măsură ce investigăm circumstanțele decesului.
Ultima victimă cunoscută este Ibrahim Muhareb, un jurnalist palestinian freelancer, care colabora cu mai multe publicații locale. Conform mai multor surse media consultate de organizația pentru protecția jurnaliștilor, Muhareb a fost ucis când un tanc israelian a tras asupra unui grup de jurnaliști care prezentau știri în zona orașului Hamad, la nord-vest de Khan Yunis, în sudul Gazei.
Articole asemănătoare
Youtube blochează conturile deținute de talibani precum și conținutul operat de aceștia
Google continuă să profite de pe urma dezinformării climatice de pe YouTube
Un sfert din britanici cred în teoriile conspiraționiste QAnon
Black Cube și Cambridge Analytica, origini comune
O scurtă istorie a tensiunilor dintre SUA și Iran