Opoziția din Belarus solicită UE să elimine ”lacunele” sancțiunilor: „Jumătățile de măsură doar vor dăuna”
Opoziția belarusă cere Uniunii Europene să rectifice sancțiunile aplicate Belarus, întrucât acestea ar conține „lacune” care nu vor determina schimbarea comportamentului regimului de la Minsk.
Apelul a fost lansat de Franak Viačorka, un politician de opoziție și consilier al Svetlanei Tikhanouskaya. Acesta susține că măsurile adoptate de UE, care sunt elaborate astfel încât statele europene să nu sufere de pe urma reducerii importului cu Belarus, afirmă că va oferi propagandei o scuză pentru a continua acțiunile opresive, conform The Guardian.
O abordare treptată „permite regimului și propagandei sale să spună, uite, sancțiunile lor nu funcționează. Ei nu pot face nimic și dacă vrem să deturnăm alte avioane, vom face asta”, a spus Viačorka.
Cheia, spune politicianul, sunt „sancțiunile cuprinzătoare și complete”. „Semi-sancțiunile și jumătățile de măsură doar vor dăuna”, mai susține acesta.
Sancțiunile aplicate Belarus, printre cele mai dure
Sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană pentru deturnarea unui avion civil și arestarea unui jurnalist de opoziție ar fi printre cele mai dure, afirmă oficiali europeni. Dintre cele 22 de state vizate de sancțiunile UE, doar cele impuse Rusiei și Siriei vizează economia.
Săptămâna trecută, UE a adoptat o serie de măsuri ce vizează industriile care țin pe linia de plutire regimul lui Lukașenko, printre care și limitarea exportului de potasă. Restricțiile impuse Belarusului privind carbonatul de potasiu sunt relativ blânde, dat fiind faptul că ar fi afectat doar 15% din exporturile de potasă către blocul european.
Mai mult decât atât, firmele europene care au semnat contracte de import de potasă din Belarus înainte de 25 iunie, ziua în care au fost convenite sancțiunile, pot continua să le deruleze.
Articole asemănătoare
”Raze rasiale” care lovesc Pământul – un fake news de mâna a doua
Teodorovici și-a cerut abia după 4 zile scuze pentru insultele adresate unei jurnaliste
„Tribunalul” lui Facebook a primit primele cazuri: de la discurs de ură la nuditate
”Un spion internațional” care se ocupă cu dezinformarea și știrile false. Cazul site-ului Genocidul.ro
Cum a influențat războiul presa locală din Ucraina: mai multe fonduri nerambursabile și auto-cenzură, mai puțin personal