Scandalul termoscanării de la un hipermarket ne arată cum funcționează manipularea

Zilele trecute, spiritele se încinseseră în fața unui hipermarket din Capitală. Trei concetățeni, acompaniați și de alți trecători, se arată deranjați că nu pot intra în incinta magazinului fără să li se ia temperatura. În fața refuzului agentului de securitate de a-i lăsa să își continue drumul, femeia începe să aducă argumente: că luarea temperaturii este un act medical, că se încalcă ”n” și ”n” legi, printre care și Constituția României, că ”este caz penal să profesezi o meserie pentru care nu ești pregătit” și așa mai departe. Ulterior, poliția ajunge la fața locului și îi duce pe cei trei la secție.

Așa a început, aparent, scandalul din fața Kauflandului din Ferentari. Într-o primă fază, imaginile au făcut vâlvă pe social media, curgând comentariile de la oameni indignați ori de ”abuzul” hipermarketului, ori de intervenția în forță a fortelor de ordine.

MOTOR, SET, ACȚIUNE!

Povestea a fost, până seara, elucidată în presă: în realitate, Sorina, ”jurnalist”, și Doru, ”executive expert T S” se cunoșteau cu cel de-al treilea client întors din drum, al cărui nume nu este menționat în videoul postat pe YouTube – dar care este de fapt Tiberiu Galamboș, fondatorul Asociației Civică ”Dreptate”. Nici filmarea situației nu a fost întâmplătoare, întrucât hipermarketul a declarat pentru Libertatea.ro că persoanele implicate în incident purtau microfoane și veniseră cu cameraman profesionist.

Alături de declarația de presă, lanțul de magazine a atașat și mai multe filmări de pe camerele de supraveghere. Surpriză: cei trei concetățeni, însoțiți de un al patrulea bărbat (George Adamescu, cel care a postat clipul pe YouTube și care se declară a fi ”regizor freelancer” pe pagina sa de Facebook) se cunoșteau. Au străbătut împreună o latură a magazinului, depărtându-se unul de altul abia în parcare.

ANTI-TERMOSCANAREA, UN VĂR ÎNDEPĂRTAT AL MIȘCĂRII ANTI-VACCIN

Anti-scanarea este o teorie similară cu cea anti-vaccin. Cei care se arată împotriva luării temperaturii (cu termometru simplu sau termoscanner) invocă diferite motive: încălcarea drepturilor fundamentale, încălcarea Constituției, încălcarea legii privind profesarea unei meserii fără drept și așa mai departe. Cel mai des, autorităților și magazinelor le este imputat faptul că nu respectă intimitatea individului și că dau dreptul de a realiza proceduri medicale de către personal neautorizat.

Însă acest nou trend vine și cu propriile conspirații. Nu de puține ori, pe social media oameni și-au manifestat îngrijorarea cu privire la pretinsul rol pe care aceste device-uri îl au. Situația a ajuns atât de departe, încât s-a ajuns să se afirme că termoscannerele pot să colecteze date sensibile despre individ, cum ar fi CNP-ul – pe modelul cip-ului implantat prin vaccin.

CUM FUNCȚIONEAZĂ MANIPULAREA

Ordinea în care materialele video au fost postate arată că intenția filmării era de a ultragia publicul, prin postarea întâi a secvenței în care polițiștii îi bagă în mașini pe cei trei și abia apoi completarea, în care este observată reacția reprezentanților hipermarketului și, mult mai important, argumentele aduse de cei doi soți.

Cu alte cuvinte, atenția publicului a fost atrasă de intervenția agenților de poliție, prin promovarea ideii că aceștia i-au ”săltat” pe trei cetățeni care au refuzat pur și simplu termoscanarea. Prima reacție a omului va fi să se gândească că un fapt atât de minor nu ar trebui să atragă o reacție atât de virulentă din partea autorităților și, astfel, să pună la îndoială credibilitatea forțelor de ordine și a motivelor autorităților.

Efectul a fost, în primă fază, cel dorit. EVZ titra, de exemplu, ”Poliția, vedeta unui nou episod de brutalitate. Ce va face ministrul Vela” – titlul a fost schimbat ulterior în ”Nou episod brutal, cu Poliția în prim-plan! Varianta oficială. A fost o provocare?”.

Lipsa de încredere în stat este unul dintre principalele motive pentru care oamenii cred în teorii ale conspirației. Același fenomen este și centrul celor mai multe speculații din ultima vreme, în care se afirmă că Guvernul României/Oculta Mondială/OMS/Bill Gates ar avea interese necurate, pe care le-ar pune în practică prin măsurile anti-coronavirus: controlarea populației. Fie că e vorba de măsurile de prevenție (măști, termoscanare, stat în casă), implantarea de cip-uri prin vaccin sau scanarea datelor personale prin device-urile de măsurare a temperaturii, conspiraționiștii consideră că pandemia este fabricată și că scopul acestei minciuni ar fi controlul asupra umanității.

Ceea ce este mai îngrijorător este că acțiunea petrecută în față la Kaufland nu este decât continuarea protestelor din Piața Victoriei, petrecute la doar o zi de la ieșirea din starea de urgență.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri