China acuză BBC de fake news, după ce compania a cerut ca jurnaliștii săi să nu mai fie hărțuiți

Beijingul acuză BBC că ar fi pus la cale o campanie prelungită de fake news și afirmând că compania britanică este „natural nepopulară” în rândul populației chineze, din cauza reportajelor despre inundații. Mesajul, transmis de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, vine după ce BBC a cerut Chinei să pună capăt hărțuirii jurnaliștilor britanici.

„Fake News Broadcasting Company”

Joi, purtătorul de cuvânt Zhao Lijian a afirmat că BBC – pe care a numit-o „Fake News Broadcasting Company” – „a atacat și a defăimat China, abătându-se serios de la standardele jurnalistice”, conform Yahoo News.

„După ce s-a agățat mult timp de prejudecățile sale ideologice împotriva Chinei, BBC a produs știri false de nenumărate ori, a răspândit informații false cu privire la problemele legate de Hong Kong, Xinjiang și Covid-19, a atacat și denigrat China într-o abatere serioasă de la etica profesională a jurnalismului”, a spus acesta într-o conferință de presă.

Acesta a adresat și problema libertății presei străine în China, după ce mai multe publicații internaționale au semnalat faptul că corespondenții săi au fost hărțuiți de localnici și, în unele situații, obligați să șteargă imaginile cu dezastrul cauzat de inundații.

Astfel, Zhao a declarat că corespondenții străini „se bucură de un mediu de a-și desfășura meseria deschis și liber în China”.

Beijingul aprobă intimidarea și hărțuirea jurnaliștilor străini

Mai mulți jurnaliști străini în China, trimiși în zonele afectate de inundații, au povestit pe Twitter ieșirile violente ale localnicilor, ținta fiind reporteri ai publicațiilor Los Angeles Times și Deutsche Welle, care au fost filmați și acuzați că răspândesc zvonuri calomniatoare despre China.

Au fost vizați și alți jurnaliști, în mod special cei ai BBC, dar și reporterii AFP, care au fost forțați de locuitorii ostili din Zhengzhou să șteargă filmările și au fost înconjurați de zeci de bărbați în timp ce informau despre scufundarea unui tunel.

În cazul BBC, situația ar fi escaladat după ce o filială de tineret a Partidului Comunist din China i-a îndemnat pe cei 1,6 de urmăritori de pe pagina proprie de Weibo să urmărească și raporteze fiecare mișcare a reporterilor britanici. Ca urmare a mesajului postat online, mai mulți jurnaliști au primit amenințări cu moartea din partea utilizatorilor naționaliști.

Jurnalistul Robin Brant ar fi fost principala țintă, întrucât acesta a semnat un articol care pune la îndoială competența Partidului Comunist Chinez de a feri populația de pericole, după ce 14 persoane au murit într-un metrou inunat. La scurt timp de la publicarea materialului, pe rețeaua de socializare Weibo a început să circule hashtagul „BBC răspândește zvonuri”, preluat ulterior și de mass-media chineză.

Însă tentativele ligii de tineret de a-l opri pe Brant cu ajutorul publicului au dus la reținerea abuzivă a jurnalistului Mathias Boelinger pe stradă, întrucât mulțimea nervoasă l-a confundat cu colegul său.

Inclusiv purtătorul de cuvânt al MAE-ului chinez a făcut referire în conferința de presă ținută joi la jurnalistul BBC Robin Brant, afirmând că acesta „a continuat să pună ideologia deasupra faptelor în articolul său despre ploaia torențială din Henan, făcându-se că nu vede că guvernul chinez nu a scutit niciun efort în desfășurarea lucrărilor de salvare, iar locuitorii locali s-au oferit voluntari pentru a ajuta”.

Totul ar fi făcut cu aprobarea regimului de la Beijing, spune Clubul corespondenților străini din China, care mai explică că „retorica organizațiilor afiliate Partidului Comunist din China pune în pericol direct siguranța fizică a jurnaliștilor străini din China și împiedică informarea liberă”.

SUA condamnă hărțuirea jurnaliștilor străini 

Tot joi a venit și reacția Statelor Unite ale Americii, care se arată „profund îngrijorate” de hărțuirea și intimidarea corespondenților străini din China.

„Statele Unite sunt profund preocupate de supravegherea, hărțuirea și intimidarea din ce în ce mai dure a jurnaliștilor din SUA și a altor jurnaliști străini din Republica Populară Chineză (RPC), inclusiv jurnaliștii străini care informează despre daunele materiale și pierderea de vieți cauzate de inundațiile recente din Henan”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat, conform France24.

Price a mai remarcat că Beijingul „susține că primește mass-media străină și îi susține activitatea, dar acțiunile sale spun o altă poveste”

Jurnaliștii, victime ale curentului naționalist

Naționalismul este una dintre uneltele politice folosite de Partidul Comunist Chinez în guvernare, introdusă de Mao Zedong după preluarea puterii. Însă în ultimii ani, curentul s-a îndreptat către jurnaliștii străini, pe care propaganda Beijingului îi consideră vinovați pentru periclitarea imaginii Chinei.

În ultimul an și jumătate, doi jurnaliști care lucrau pentru instituții media străine au fost arestați sub legea draconică a securității naționale, în timp ce 16 jurnaliști americani au fost expulzați. Alți patru jurnaliști, unul de la BBC și alți doi australieni, au fost forțați să părăsească teritoriul chinez.

The Guardian scrie că au fost distribuite pe rețeaua Webo informații personale ale jurnaliștilor străini, în timp ce unii utilizatori au cerut deportarea jurnaliștilor.

1 Comentariu

  1. Comunisti chinezi – ca ori ce comunisti seriosi – au inteles ! De acum ziaristii nu vor mai fi hartuiti – vor fi LICHIDATI !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *